Dla fanatyków kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, świetną ideą jest kuchnia italiano, a w związku z tym nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym globie, a dania jakimi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z w największym stopniu legendarnych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z ogromnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, lecz oraz parmezanu – sera, który miłują wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do jakich należą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i naturalnie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi lubią również pomidory, oliwki, czosnek i naturalnie cebulę.
Połączenie stosownych składników z słusznymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja spośród innych? Największym plusem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz standardowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To oczywiście w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.