Kuchnia krajowa jest na pewno jedną z bardzo dobrych, jeżeli chodzi o smak i doskonałość takich potraw. Wypada tu odnotować, że każdy może w odpowiedni sposób dopasować do tego swoje pomysły na nadzwyczaj konkretne polskie dania. Istnieją wszelkiego typu kwestie dotyczące opinii, które tłumaczą, że polskie dania gruntownie smakują, bo są przygotowywane, według schematycznych recept z wybitnie porządnych jakościowo składników. Nie używa się tu w większości jakiś super artykułów z proszku, ponieważ prawdziwy smak szanującej siebie kuchni wydobywa się w głównej mierze z głębi serca i zaangażowania. Słuszny dobór czynników, na pewno potrafi zachwycić nie tylko samych polaków, jednak także obcokrajowców, którzy często zjeżdżają się tutaj nie tylko ze względu turystyczne, jakkolwiek co najważniejsze ze względy kulinarne.
Rynek główny restauracja
Polskie smaki świetnie są zaprezentowane choćby przez profesjonalne przeznaczenie takich smaków jak rosół, bądź idealne kluski przygotowywane w standardowym śląskim przepisie. Kluski, pierogi, placki naleśnikowe – wywodzą się z dawnych czasów, kiedy mięso występowało na stolikach w znacznej większości domów wyłącznie w niedzielę, a podstawa powszednich obiadów była mąka, nabiał oraz ziemniaki. Lokalne gospodynie do doskonałości okiełznały produkcję ciasta na pierogi – nie jest to bezproblemowa sprawa, albowiem pierogowe ciasto musi być niezmiernie elastyczne, cienkie oraz miękkie po ugotowaniu. Oczywiście, ile gospodyń, tyle przepisów na porządne ciasto na pierogi. Po opanowaniu umiejętności wyrobienia należytego ciasta, należy przejść do przygotowania farszu.